Zomertips

Wintertuin  - 16 juli 2021

Het is tijd voor de vakantie! Ook iedereen bij De Nieuwe Oost | Wintertuin heeft een out of office reply aanstaan en is lekker weg van laptop en bureau. Maar voordat iedereen wegging, vroegen we wat het ideale vakantieboek is. Hier zijn de vakantietips van de Wintertuinredactie.  

 

Noortje | Eenieder die zich terugtrekt in een hutje, tentje of caravannetje in het bos, op de hei of aan het water raad ik Waldenaan. De klassieker van de Amerikaanse schrijver Henri David Thoreau uit 1854. Een onderhoudend verslag van het jaar waarin de schrijver leefde in een hutje aan het Walden-meer. Zijn non-conformistische overpeinzingen over agricultuur, economie en samenleven lezen actueel: een pleidooi voor een eenvoudig leven. Nog altijd is het lekker schelden in het woud!

 

Thom | Gruwelijk, ranzig, meedogenloos, Orkaanseizoen (of: Hurricane Season) van Fernanda Melchor is het allemaal. Deze roman vertelt over de ontwikkelingen in een Mexicaans gehucht nadat het levenloze lichaam van de lokale dorpsheks in het kanaal wordt gevonden. Melchor voert verschillende dorpsbewoners op die in lange, bedwelmende monologen vol scheldtirades vertellen over hun levens en hun relatie met de heks. Hun verhalen geven een schrijnend inkijkje in een milieu waarin armoede, drugs, geweld en machocultuur de boventoon voeren. Voor lezers met een sterke maag en voorliefde voor sappige roddels.

 


Naomi
| Als je slechts één titel in je koffer wil deze zomer, is ‘City on Fire’ van Garth Risk Hallberg je boek. Deze 900 pagina’s tellende roman is voor zijn gewicht verrassend licht te verteren en neemt je mee naar het New York van de jaren 70. Ik ben nu op pagina 700 en heb me geen bladzijde verveeld. Met deze titel kun je veilig op (tijd)reis, gevaccineerd of niet.

 

 

Robin | Lees dit boek. En als iemand je vraagt hoe het eindigt, lieg. Al jarenlang gaat het boek Wij leugenaars van E. Lockhart mee in mijn reiskoffer. Een heerlijk meeslepend, ontwrichtend, aangrijpend verhaal dat je met stomheid geslagen op je strandbedje achterlaat.

 

 

 

Lisanne | De enige wereldreis die ik deze zomer maak, is in de keuken. Het kookboek Azië van Meera Sodha brengt je van Bangalore tot Bejing. Heel Azië gevangen in creatieve en eenvoudige vegetarische en veganistische recepten. Van koolraap-kalsa tot miso-brownie: elk recept is een succes. Eet smakelijk!

 

 

Laurens | Ik raad iedereen In lichtjaren heeft niemand haast aan, van Marjolijn van Heemstra. Het is een handleiding voor overweldiging en een prachtig pleidooi voor de duisternis. Deze gids geeft je handvatten om tijd en ruimte op een andere manier te ervaren, om je even een astronaut te wanen.

 

 

Myrna | Hebben jouw vieze domme ogen deze zomer behoefte aan een harde reset, trakteer ze dan op deze prachtige, hilarische graphic novel van Lisa Hanawalt: My Dirty Dumb Eyes. Lisa vouwt de werkelijkheid 9 keer dubbel en laat je zien wat je niet wist dat je wilde zien. Meer van Lisa zien met die domme oogbollen van je? Na dit boek bracht ze er nog drie uit, alsmede tv-series Bojack Horseman en Tuca & Bertie. Dompel je deze zomer dus onder in Hanawalt!

Luister je liever naar iets zachts en Vlaams over dieren, dan is de podcast De fabelachtige stad de tip voor jou. Dit fabeltastische project van Ruben Nachtergaele en Eva De Groote, met prachtige illustraties van Randall Casaer, laat zes Bruggelingen aan het woord over hun ontmoeting met een dier. Mens, dier, verhaal, muziek en illustratie vormen zo’n prachtige synergie dat het is alsof je de wereld voor de eerste keer echt ziet.

 

Nathalie | Ik raad Vaarwel Columbus van Philip Roth aan. Ik verloor mijn man Wick van der Vaart in 2017 aan een hersentumor. Volgens Wick is Roth een van de beste schrijvers. Alle boeken van Philip Roth staan in de boekenkast. Wick’s boeken lezen brengt hem weer een beetje tot leven. Ik kan hem alleen niet meer vragen welk boek ik zou moeten lezen, dus ben ik maar bij de eerste begonnen. Dit is bijvoorbeeld een prachtig citaat uit het boek: ‘Wat had ik lief, vroeg ik mij af en omdat ik niet graag het ontleedmes in mijzelf zet, wrong ik mijn hand tussen het ijzerdraad door en liet een hertebokje met een heel klein neusje mijn gedachten weglikken.’

 

Nine | Op het strand oogt het als chicklit meets Enid Blyton kostschoolromannetje, in werkelijkheid lees je een ijzersterke coming-of-age roman afgezet tegen grotere thema’s over klasse, ras en seksualiteit in Amerika eind 20e eeuw. Prep van Curtis Sittenfeld is een boek dat ik om de zoveel jaren moet herlezen, omdat het op zo’n sterke wijze inzicht biedt in de menselijke geest, dat je overspoeld wordt door herkenning en troost – ook als je je niet direct identificeert met hoofdpersoon Lee Fiora. Lees ook Sittenfelds laatste roman Rodham, een alternatieve geschiedenis geschreven vanuit het perspectief van Hillary Clinton, met o.a. een zeer goed getroffen Trump (die sowieso alle fictie overtreft).

 

Tom | Orhan Pamuk vind ik een van meest fascinerende schrijvers die ik ken. Zijn ideeën zijn altijd sterk en verrassend. Voor zijn roman Museum van de Onschuld wilde hij voorwerpen een erhaal laten vertellen. Het zou een encyclopedie worden met voorwerpen. Tegelijk met het schrijven van deze roman heeft hij dit museum echt gebouwd en daar gaat dit boek, De onschuld van voorwerpen over. Een gids langs de plek waar feit en fictie in elkaar over lopen.

 

Wintertuin is een literatuurorganisatie. We organiseren festivals en actuele literatuurprogramma’s waarin we fictie als gids gebruiken om door deze tijd te navigeren. Ook ontwikkelen we projecten die bijdragen aan een inclusieve samenleving. In deze impactprojecten komen mensen aan het woord die je vaak niet hoort, zoals ouderen in verzorgingshuizen of vluchtelingen in AZC’s. Binnen onze internationale schrijfprogramma’s werken auteurs, vertalers en literair professionals samen, over de grenzen tussen landen, continenten en talen heen. Wintertuin heeft een kleine, onafhankelijke uitgeverij voor bijzondere publicaties en is het literary agency van een groep bijzondere schrijvers. ​ Wintertuin is aangesloten bij De Nieuwe Oost, het onbegrensd productiehuis voor talentontwikkeling voor jonge makers dwars door de kunstdisciplines heen.