Bored to Death book club
Online lezers en boekbloggers stellen zich voor
Regelmatig verschijnen rapporten over hoe treurig het gesteld is met de lezende jeugd. Toch is er al een tijdlang een massale beweging van jongeren en jongvolwassenen die niet uit de boekhandels weg te slaan is. Via BookTok, Instagram, BookTube en blogs wordt de liefde voor lezen volop gedeeld. In deze reeks stellen een aantal van deze online lezers en boekbloggers zich aan jullie voor. Met deze keer: Esmée de Heer van Bored to Death book club.
Bored to Death book club is in 2013 ontstaan tijdens een weekend in Londen in de cocktailbar The Book Club. Ik was hier met mijn zus Charlotte en het idee bestond vooral uit noodzaak omdat we graag boeken met elkaar wilden bespreken, maar de ander ze telkens niet gelezen had. Geïnspireerd door de bar en de cocktails besloten we net als mijn oma een boekenclub te beginnen, maar dan net even anders.
Met Bored to Death book club wilden we per se boeken lezen die je niet overal zag. Geen bestsellers, geen bekende namen en, omdat veel schrijvers die we wilden lezen niet vertaald werden, alles in het Engels. Het literaire landschap in Rotterdam was in 2013 heel anders dan nu. Er werden wel evenementen georganiseerd, maar dit was vooral gericht op al bekende Nederlandse auteurs. Dit was voordat Frontaal begon met een literair podium, voordat The Writer’s Guide (to the Galaxy) een toffe schrijfschool startte en ook voordat Guiding Voices internationale schrijvers naar Rotterdam lieten komen zodat we niet meer voor alles richting Amsterdam hoefden. Al snel bleek dat er veel meer lezers waren die net als wij zaten te wachten op een groep mensen met wie ze konden praten over boeken. We nodigden vrienden uit en maakten een Facebookevenement aan en kregen al snel zoveel aanmeldingen dat we mensen moesten weigeren. En nu, bijna tien jaar later, zijn we nog steeds samen aan het lezen.
Bij het opstarten van de boekenclub hoorde natuurlijk social media en een blog, want dat was de weg naar beroemdheid en gratis boeken. Onze blog stond al snel vol recensies, lijstjes en nieuws uit de literaire wereld. Een plek om onze passie voor literatuur te delen, waar we met andere schrijvers kunnen samenwerken en nieuwe boeken kunnen ontdekken. Zo hebben we bijvoorbeeld de Boring Book Recommendations, waarbij we boeken beoordelen op hoe saai ze wel of niet zijn. En voor wie na het lezen van het leesclubboek nog niet genoeg heeft gehad, hebben we de serie I’ve Read this Book, Now What?.
Dit bericht op Instagram bekijken
Na tien jaar praten en schrijven over boeken heb ik veel geleerd over de online boekenwereld en vind ik het super interessant om te zien hoeveel er is veranderd. Eerst las en schreef ik lange, persoonlijke recensies op blogs; nu kijk en maak ik grappige filmpjes op Instagram en minirecensies die volledig op vibes zijn gebaseerd. Er wordt zoveel online gepost over boeken dat korte content met een duidelijk gevoel en esthetiek veel meer aanspreekt dan interpretatie van het plot. Maar ook de soort boeken die we lezen zijn enorm veranderd. Zo zag ik de populariteit van genrefictie in serieuze literaire cirkels niet aankomen en had ik tien jaar geleden echt niet verwacht dat er zoveel boekenclubs zouden zijn, dat ik me soms zelfs overbodig zou voelen. Ik houd van alle creativiteit die we vinden in het praten over boeken en het delen van onze passie en ben enorm benieuwd naar wat de komende tien jaar weer zal veranderen.
Tegelijkertijd zijn sommige dingen hetzelfde gebleven. Met name de enorme druk die we onszelf als lezers en bloggers opleggen vind ik erg lastig. We moeten altijd alle boeken kennen, wekelijks posten op social media en overal een interessante mening over hebben. Het maken van content kan soms belangrijker voelen dan het plezier in lezen en ik heb al veel blogs en social accounts zien verdwijnen omdat dit onmogelijk is om vol te houden. De stress van een boekenkast die vol zit met boeken die je ‘moet’ lezen en van Goodreadsgoals die je niet kan halen, kan soms zo vervelend zijn dat lezen als werk gaat voelen.
Een van mijn favoriete dingen aan onze boekenclub, is dat het mensen aanzet om boeken te lezen die ze normaal gesproken zelf niet zouden kiezen. We proberen elke keer nieuwe schrijvers en genres te ontdekken. Hierdoor lezen we soms hele saaie boeken, maar komt het ook voor dat iemand een nieuwe favoriet ontdekt. Dit ontdekken is voor mij enorm belangrijk. Het gaat er niet om dat we alle hypes kennen en alleen de beste boeken lezen, maar juist dat we nieuwe dingen uitproberen en hiermee meer over onszelf en elkaar leren. Door zowel onze boekenclub als ons blog zo in te steken, is het na tien jaar nog steeds leuk om te doen. Als lezers praten we over boeken omdat we het leuk vinden, niet omdat het moet.
Door de jaren heen hebben we veel kunnen doen als boekenclub. We hebben literaire avonden en schrijfsessies georganiseerd, schrijvers als B.J. Novak en Jenny Offill geïnterviewd en zelfs een American Psycho diner gehouden, compleet met jaren 80-outfits, dure whiskey en gerechten uit het boek. Maar ik heb vooral veel leuke mensen ontmoet en nieuwe boeken leren kennen. Elke boekenclub geeft weer nieuwe inzichten en dankzij social media hoef ik nooit meer alleen een boek te lezen. De boekenclub van mijn oma bestaat al vijftig jaar en stiekem hoop ik dat we met Bored to Death book club net zo lang door kunnen gaan.
Ik word heel blij als ik iemand een boek mag aanraden, dus ik grijp ook nu de kans om een boek voor de donkere wintermaanden mee te geven. Om in het thema van experimenteren en ontdekken te blijven, wil ik graag Space Opera van Catherynne M. Valente aanraden. Een schrijver met veel werk in verschillende genres en altijd enorm ‘out there’ qua idee en stijl. Space Opera is kort te omschrijven als ‘Eurovision in Space’ en zo enorm flamboyant zowel in schrijfstijl als in sfeer, dat je vol glitter en liefde de winter kan overleven. En mocht je nog meer nieuwe boeken willen ontdekken, kijk dan vooral naar onze Best Books We’ve Read in 2022 lijst waar veel van onze boekenclubbers en lezers hun favoriete boeken van het afgelopen jaar delen.
© Foto omslag Esmée de Heer
—
Nieuwsgierig geworden naar Bored to Death Book club? Lees hun blog of volg ze op Instagram. Of neem een kijkje bij een van de Rotterdamse boekbloggers die ze zelf graag volgen:
Ben of ken jij een bijzondere boekblogger of bookstagrammer die we beslist moeten volgen? Laat het ons weten in de reacties!