Omdenken

Raafat Monther  - 28 maart 2020

Ik heb in het verleden heel veel verschrikkelijke dingen moeten meemaken: oorlogen, ziekten en nog veel meer. Wanneer ik dan terugkijk op al die negatieve ervaringen ben ik in staat het grote geheel te zien en daar lering uit te trekken. Op deze manier heb ik kracht gevonden om veel crisissen in mijn leven het hoofd te bieden.
Zelfs in deze hectische tijd kun je je afvragen wat voor positiviteit er te halen valt uit het rondwaren van het ‘terroristische’ Coronavirus, zoals ik het zie: de grootste bedreiging voor de mensheid over de hele wereld.

Terwijl ik over deze vraag aan het nadenken was kwam er een stem in mijn hoofd die zei: ‘Waarom omschrijf je me (Coronavirus) als een terrorist?’
Mijn antwoord was: ‘Simpelweg omdat je onschuldigen aanvalt en het leven op aarde verwoest.’
Zijn reactie was: ‘Ja, maar wat jullie elkaar aandoen met oorlogen, klimaat en vervuiling is veel gevaarlijker dan wat ik doe als Coronavirus.’
Ik vond dat een bijzonder arrogante uitspraak en besloot hem uit te dagen: ‘Het lijkt erop dat je niet weet dat de mens veel sterker en slimmer is en over veel veer- en wilskracht beschikt en dat dat moeilijk is te doorbreken.’
En om zijn zelfvertrouwen af te zwakken zei ik: ‘Laat ik je wat positieve effecten meegegeven als gevolg van jouw destructieve aanwezigheid op onze kostbare planeet.

Wist je dat het niveau van milieuvervuiling in China met de helft is gedaald?

Wist je dat Iran en tientallen andere landen tienduizenden gevangenen hebben vrijgelaten?

Wist je dat het nieuws over oorlogen en conflicten bijna volledig is verdwenen?

Wist je dat medewerkers in de zorg, veiligheid en de logistieke sector eindelijk het respect krijgen dat zij verdienen?

Wist je dat mensen nu nederiger zijn en schoonmakers, vakkenvullers en mensen in het openbaar vervoer ineens net zo veel waardering krijgen als specialisten, diplomaten en ministers?

Naast al deze positieve feiten is eindelijk het besef gegroeid dat het belangrijkste om mensen te beschermen tegen de ernst van dit alles een goede hygiëne is.
Er zijn dus ook veel positieve aspecten.’

Hij keek me boos aan en zei: ‘Maar hoe zit het met degenen die sterven?’ Mijn antwoord was ‘dodelijk’ voor het virus: ‘Zij zijn de zuiversten op aarde, als slachtoffer omwille van de bewustwording van de huidige mensheid en van toekomstige generaties. Door hun opoffering zullen alle mensen hun kijk op oorlogen, het milieu en alles heroverwegen.
Ze zijn sterren aan de hemel die een straal van hoop en bewustzijn sturen. Samen hand in hand en met een hoge solidariteit zullen we deze epidemie overwinnen.’

Wees gezond.

Raafat Monther komt uit Syrië en woont ruim zes jaar in Nederland. Hij werkt momenteel als vrijwilliger en leert de Nederlandse taal. Hij wil zijn gevoelens leren uiten in het Nederlands. Raafat schrijft graag columns over politieke en maatschappelijke thema's, poëzie over politiek en liefde en autobiografische verhalen. In 2019 nam hij deel aan Wintertuins Schrijfwerkplaats in Nijmegen. De beste teksten uit deze editie zijn samengebracht in Geen plaats voor steen (voor meer info klik op het boekje).