Het Grote Gesprek #7: Hanna Bervoets, Sinan Çankaya en Connie Palmen

Tijdens het Wintertuinfestival op 18 april 2022 gingen Hanna Bervoets, Sinan Çankaya en Connie Palmen in Het Grote Gesprek met elkaar om tafel. Onder leiding van schrijver Marjolein Visser bespraken zij de kracht van fictie. Als inleiding op Het Grote Gesprek publiceerden we Het Voorgesprek: een één-op-één-gesprek tussen Marjolein Visser en iedere auteur over hun werk en achtergrond, en waarin ze kort samen het festivalthema ‘fictie als gids’ onderzoeken. Deze keer publiceren we de opnames van het gesprek tussen de drie auteurs op het Wintertuinfestival. De podcastreeks Het Voorgesprek en deze aflevering is ook te beluisteren op Spotify.

 

Of lees het transcript.

 

Op tweede paasdag 18 april sloot het Wintertuinfestival in Nijmegen de Boekenweek af in poptempel Doornroosje. Op festival met het thema fictie als gids stonden onder meer Connie Palmen, Ilja Leonard Pfeifer, Marieke Lucas Rijnenveld en Hanna Bervoets.
Dit seizoen openden we op Notulen van het Onzichtbare het nieuwe seizoen met een speciale reeks festivalnotulen. Duik in het overzicht van de verdiepende publicaties die in de festivalmaand november verschenen en de gloednieuwe festivalnotulen van onder meer Laurens van de Linde, Jordi Lammers, Jelko Arts, Sinan Çankaya, Merlijn Huntjens en Ellis Tolsma.

Marjolein Visser werkte eerder als psycholoog en onderzoeker voor een traumakliniek en onderzoeks- en hulporganisaties. Nu schrijft ze proza en non-fictie. Ze won Writing for Success, de Pax Duif en de VPRO Bagagedrager en was tweemaal finalist van Write Now!. Haar debuutroman Restmens verscheen in 2020 bij Uitgeverij Podium en ontving lovende kritieken. De Verboden Duinen is haar eerste kinderboek en kreeg lovende reviews van onder meer Jacques Vriens, Jaap Robben en Lisa Weeda. (Foto door Esther Lutgendorff.)

Connie Palmen is neerlandica, filosoof en schrijver van zowel fictie als non-fictie. Haar debuutroman De wetten (1991) was een groot succes in binnen- en buitenland en werd bekroond met het Gouden Ezelsoor en de European Novel of the Year Award. Haar tweede boek De vriendschap won de AKO Literatuurprijs. Ook schreef Palmen de autobiografische roman I.M. (1998), de romans Geheel de uwe (2002) en Lucifer (2007), en verscheen in 2011 Logboek van een onbarmhartig jaar. Haar laatste boek Jij zegt het (2015) werd in 2016 bekroond met de Libris Literatuurprijs en De Inktaap. (Foto door: Tessa Posthuma de Boer).

Sinan Çankaya is cultureel antropoloog, spreker en schrijver. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie en is gespecialiseerd in onderwerpen als mensenrechten, diversiteit, racisme en etnisch profileren. In 2012 deed hij naar dat laatste onderwerp uitgebreid onderzoek (De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie, 2012). Momenteel werkt Çankaya als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2021 won hij de Jan Hanlo Essayprijs Groot voor zijn boek Mijn ontelbare identiteiten, een bespiegeling op de veranderde omgang met de ‘de Ander’ in Nederland. (Foto: Marijn Smulders)

Hanna Bervoets is schrijver, essayist en scenarist, en studeerde Media & Cultuur en de master Journalistiek & Research. Bervoets debuteerde met Of hoe waarom (2009) en het daaropvolgende Lieve Céline (2011) werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Daarna schreef Bervoets Alles wat er was (2012), Efter (2014), Ivanov (2016) en Fuzzie (2017). In 2017 ging ook CarryMe, haar tweede avondvullende voorstelling, in première en won ze zowel de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov als de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Dit jaar verscheen Bervoets’ eerste verhalenbundel Een modern verlangen. (Foto door: Klaas Hendrik Slump)

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *