Hoop en liefde op het Vergezichtenfestival
Op 11 juni vond in azc Grave het Vergezichtenfestival plaats. Tijdens dit bijzondere festival presenteerden azc-bewoners en professionele schrijvers hun verhalen en gedichten aan bewoners en publiek van buiten. Vandaag, op Wereldvluchtelingendag, blikken we op Notulen van het Onzichtbare terug op het festival. Hieronder vind je een artikel dat journalist Akim Mugisa schreef het Vergezichtenfestival 2022. Lees ook de andere posts over het Vergezichtenfestival.
Hoop en liefde op het Vergezichtenfestival | Akim Mugisa
Vertaling door Holly van Zoggel
Op zaterdag 11 juni 2022 vond de succesvolle eerste editie van het Vergezichtenfestival plaats, op het asielzoekerscentrum (azc) in Grave, Noord-Brabant. Het festival werd georganiseerd door Wintertuin, een non-for-profit organisatie gevestigd in Nijmegen. Wintertuin ontvangt financiering van het Letterenfonds als ook van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wintertuin ontwikkelt en implementeert programma’s met oog op een inclusieve samenleving. Een belangrijk doel van het Vergezichtenfestival is om azc-bewoners en mensen met een vluchtverleden de kans te geven zichzelf uit te drukken via taal, kunst en theater.
Tientallen Nederlanders en inwoners van verschillende Nederlandse en Belgische steden sloten zich voor deze gelegenheid aan bij de honderden vluchtelingen in het azc. ‘Het voelde als een warm bad om omringd te zijn door zoveel verschillende culturen’, zegt Jeanne Verstappen. Verstappen, die sinds vijf jaar vrijwilliger docent Nederlands is, voegt toe dat verhalen van vluchtelingen begrip voor de ander kunnen vergroten en negatieve beelden kunnen veranderen. Volgens Verstappen zouden Nederlandse mensen zich bewust moeten zijn van het geluk dat ze hebben geboren te zijn in een vrij land.
Op het evenement vonden bij verschillende podia uiteenlopende activiteiten plaats, waaronder muzikale workshops, traditioneel dansen en literaire voordrachten. Professionele schrijvers en artiesten uit Nederland, Syrië, Irak, Zuid-Soedan en Kenia zorgen voor opwinding en plezier. Joke van Leeuwen, winnaar van de prestigieuze Theo Thijssen Award voor kinderliteratuur, nam de kinderen op het azc mee in het lezen en vertellen van verhalen. Van Leeuwen, geboren in Den Haag en woonachtig in Antwerpen, is schrijver van poëzie, novelles en kinderboeken en is illustrator.
Iraaks geboren schrijver en dichter Rodaan Al Galidi vertelt zijn verhalen op artistieke wijze en met een groot gevoel voor humor. Al Galidi arriveerde in 1998 in Nederland en heeft negen jaar moeten wachten op zijn asielstatus. Vanuit een bescheiden start zichzelf het schrijven en lezen van de Nederlandse taal aan te leren, is hij uitgegroeid tot een geprezen auteur.
In Wintertuins project Schrijfwerkplaats worden mensen die Nederlands leren begeleid door professionele auteurs in creatief schrijven. Een selectie van de verhalen die hieruit voort zijn gekomen werden gepresenteerd op Podium Rood, het hoofdpodium. De verhalen zijn gepubliceerd in een boek; Over Oceanen, afgeleid uit een van de verhalen onder de titel The missing Pearls. In dat verhaal belooft een vader en echtgenoot om oceanen en zeeën te doorkruisen in de zoektocht naar zijn familie. Het boek is verkrijgbaar in de webshop van Wintertuin, tegen een prijs van 7,50 euro. De opbrengst van de verkoop gaat naar schrijfworkshops.
Noortje Kessels, organisator van deze eerste editie van het Vergezichtenfestival, beschrijft het als een prachtige dag met indrukwekkende verhalen, een goede sfeer en blije gezichten. ‘We hebben verhalen en ervaringen uitgewisseld, we hebben gedanst, gevoetbald en geschreven’, zegt ze. Kessels vertelt dat het doel was om stigma’s te doorbreken, een positief festival naar het azc te brengen en de diversiteit van de bewoners te laten zien. Volgens haar zal het Schrijfwerkplaats-initiatief worden voortgezet. Naar verwachting zal deze herfst in Deventer een nieuwe groep starten. Ze stelt: ‘Wintertuin onderzoekt hoe we schrijvers die Nederlands leren op de lange termijn kunnen begeleiden.’