Lees inclusief!
Dare to Decolonize zet zich collectief in voor het delen van kennis over diversiteit, racisme en black history
De roep om inclusievere kinderboeken, die een veelheid aan identiteiten representeren, wordt steeds groter. Kinderen van alle (culturele) achtergronden moeten zich van jongs af kunnen herkennen in hun omgeving: op school en de opvang, op televisie, en in de boeken die ze lezen en voorgelezen krijgen. Representatie vergroot hun kansen in de toekomst, en door in aanraking te komen met andere achtergronden leren ze over diversiteit. Steeds meer (grote) uitgeverijen kiezen voor inclusieve kinderboeken in hun fonds en geven geen publicaties met zwartepiet meer uit.
Dare to Decolonize geeft graag het laatste zetje voor iedereen om inclusiever voor te lezen aan kinderen en hen een diverser aanbod aan leesboeken voor te schotelen. Welke boeken zijn er? En waar vind je ze? In samenwerking met de bibliotheek de Mariënburg in Nijmegen en EduCulture stelde Dare to Decolonize deze leeslijst samen, met relevante links en boekentips. Voor jong én oud. Wil meteen aan de slag? Bestel je boeken niet bij de bolle blauwe webshop, maar ga naar je lokale boekhandel (die heeft vaak ook een bezorgdienst).
Veel leesplezier!
Inclusieve Leeslijst
EduCulture is een kinderboekenwinkel met webshop, gevestigd in Amsterdam-Oost die zich onder leiding van Joan helemaal richt op inclusieve kinderboeken. Het motto is dat ieder kind zich moet kunnen herkennen in de boeken die hij of zij leest. Shop bij EduCulture.
Ook Rose Stories geeft (kinder)boeken uit die een divers en inclusief wereldbeeld representeren. Je kunt ze bestellen in hun webshop.
Enkele inclusieve kinderboeken waren grote hits de afgelopen jaren. Een kleine tiplijst:
– Tori en het vervolg Trobi van Brian Elstak, beiden bij uitgeverij Das Mag.
– Brown Girl Magic van de Vlaamse schrijver Dalilla Hermans, verschenen bij het Davidsfonds.
– Sala & Monk, ons samen van schrijver en theatermaker Neske Beks, verschenen bij Querido.
– Pim Lammers schreef het eerste transgenderkinderboek, Het lammetje dat een varken is (Uitgeverij de Eenhoorn), en publiceerde daarna nog oa Er was eens een koe (Querido).
– De reeks over Prinses Arabella van Mylo Freeman van Vlaamse Uitgeverij De Eenhoorn doet het ook erg goed.
– Kinderboekenschrijver Edward van de Vendel startte bij Querido de imprint Gloei, en presenteerde onlangs de eerste uitgave: Gloei, een verzameling interviews en portretten met jongeren tussen de 16 en 23 die zich identificeren als queer.
Op 13 november werd de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020 uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs heeft tot doel boeken onder de aandacht te brengen waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en waarin het beeld van de verschillende culturen opbouwend in plaats van problematiserend is.
Dit jaar ging de prijs naar Julian is een zeemeermin van Jessica Love (vert. Loes Randazzo), met een eervolle vermelding voor Omar: problemenmagneet van Zanib Mian (illustraties Nasaya Mafaridik, vert. Edward van de Vendel). Lees het hele juryverslag en ontdek de andere genomineerden.
D’avellonne van Dijk en Loulou Drinkwaard startten in de zomer van 2020 Uitgeverij Wilde Haren, gericht op meer representatieve (kinder)verhalen en illustraties. Auteurs kunnen manuscripten insturen. We kijken uit naar de eerste publicaties van dit kersverse platform!
Naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten in juni publiceerde de Bibliotheek in Rotterdam een leeslijst met boeken voor kinderen in verschillende leeftijden over racisme en discriminatie. Harper’s Bazaar maakte in datzelfde kader deze lijst.
Uitgeverijen maken geen boeken meer met zwartepiet erin, en er is steeds meer vraag naar zwartepiet-vrije kinderboeken. Welke boeken zijn er al om juist nu (voor) te lezen?
Het weblog Spinzi, dat zich richt op emancipatie, representatie en diversiteit in kinderboeken, maakte een lijst van alle kinderboeken zonder zwartepiet die de afgelopen 20 jaar verschenen.
Op de website feest voor alle kinderen kun je terecht voor tips & tricks om je thuisviering van Sinterklaas op een inclusieve manier aan te pakken, maar ook om je omgeving hiervan bewust te maken.
Op 29 november komt Gerda Havertong op uitnodiging van Dare to Decolonize voorlezen in Bibliotheek de Mariënburg in Nijmegen. EduCulture cureerde de boeken, en de bibliotheek stelde ze ter beschikking. Wees welkom!
En/of begin meteen met het (voor)lezen van de boeken die wij uitkozen voor Gerda:
– Heb jij misschien olifant gezien? van David Barrow (Gottmer).
– Sara Snufje van Pip Jones (Lemniscaat, illustraties Sara Ogilvie, vert. Jesse Goossens).
– Tori van Brian Elstak (Das Mag).
– Supersint van Maranke Rinck (Leopold, illustraties Martijn van der Linden).
– Anansi de spin en de gulzige tijger van Iven Cudogham (Gottmer).
– Boer Boris: een paard voor Sinterklaas van Ted van Lieshout (Gottmer, illustraties Philip Hopman).
Wil je er 29 november bij zijn? Meld je aan voor ronde 1 (10.00-11.00u) of ronde 2 (11.30-12.30u) door te mailen naar daretodecolonize@gmail.com. En ook als je aanvullingen hebt op deze lijst horen we het graag.
—
Dare to Decolonize is een Nijmeegs initiatief dat zich collectief inzet voor het delen van kennis over diversiteit, racisme en black history. Dare to Decolonize organiseerde hun eerste event op 5 juli om samen Keti Koti te vieren en te praten over de impact van het slavernijverleden in het heden. Kijk Dare to Decolonize #1: 157 jaar bevrijding X BLM Movement Nijmegen nu terug.
Leden van het collectief zijn: Suus te Braak, Richard Kofi, Victoire Elekonawo, Fenne Saedt, Simon Mamahit en Kim van Kaam.
Heb je vragen, of wil je met ons in contact komen? Mail naar daretodecolonize@gmail.com of volg ons op Instagram.