day at the museum

Laurens van de Linde  - 05 juli 2021

Vijf schrijvers werden door Museum Het Valkhof en Wintertuin uitgenodigd te schrijven bij tentoonstelling De Pest. Het Valkhof gaf er prachtige poëziekaarten van uit, verkrijgbaar in combinatie met een museumbezoek.

Rouwdalmatiek (Noord-Nederland, 1625-1650). Zijde, floszijde, linnen en verf.
Utrecht, Museum Catharijneconvent. Foto Ruben de Heer.

 

 

day at the museum

dit is hoe je gevonden wil worden
uitgedost, in vol ornaat
strak in pak en pak op maat

je herinnert je een aanraking
het is een piano onder water
je wist van tevoren dat het een slecht idee was maar nu is het al een albumhoes
het is ochtend en je draagt nog steeds dezelfde kreukels

wanneer voelde je je voor het laatst aangetrokken
wanneer echt aangepast
knoopje voor knoopje voor knoopje
tel je, hoop je op
het grote gebeuren, op ladders en kleerscheuren

maar je blijkt in het pak gestoken
genomen, in het pak genaaid
nog door de curator liefdevol
maar van aanraking verstoken
met fluwelen handschoenen strak geaaid

je was kwijtgeraakt en

dit is hoe je gevonden wil worden
met bijbehorend opschrift en onder hel licht
je hebt een naam en een datum, een vindplaats
je komt ergens vandaan
en je bent niet alleen

het sterven leeft hier voort
in schetsen en schilderijen
in schedels van kristal
jullie schitteren in afwezigheid
en niemand kijkt jullie in de ogen

je opschrift wordt niet meer gelezen
je naam wordt niet hardop gezegd
je betekenis niet uitgelegd

je blijft, vergeten, altijd achter
geconserveerd in glas
alleen de stof, gekreukeld en een vinger dik
herinnert je aan hoe het was

 

Rouwdalmatiek (Noord-Nederland, 1625-1650)

Schedels zijn een veelgebruikt symbool in de zeventiende-eeuwse kunst. Ze verwijzen naar onze sterfelijkheid. Dit gewaad met schedels en gekruiste beenderen is waarschijnlijk door priesters gedragen tijdens rouwdiensten. Het is daarnaast versierd met de lijdenswerktuigen van Christus, onder meer de doornenkroon, de rietstokken en de graftombe. In de dwarsbalken houden twee engelen een schild vast, waarop het kruis is geborduurd.

Klik door naar de rest van de gedichten.

De Pest

Nu te zien t/m 22 augustus

Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Museum Het Valkhof laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd.

Vast voorbereiden op je bezoek aan De Pest? Dat kan! Klik door naar de website van Museum Het Valkhof en/of luister nu alvast naar De Pest – De Podcast of lees mee met Pestparels

Tip voor tijdens je bezoek: neem je eigen oordopjes of koptelefoon mee en luister naar de gratis audiotour via een QR-code.

Laurens van de Linde is schrijver en muzikant. Hij publiceerde in Wobby, op De Optimist en in de literaire podcast Ondercast. Daarnaast stond hij op de podia van onder meer het Valkhoffestival, Festival de Oversteek en Geen Daden Maar Woorden Festival. Ook maakte hij de audiovoorstelling Golflengte voor Oorzaken Festival in samenwerking met zes andere makers. In 2018 bracht Laurens onder de naam LRNS de cassette Indoor Astronauts uit, en in april 2019 stond hij met Nederlandstalige liedjes in het voorprogramma van Lucky Fonz III in Doornroosje. In november 2021 verscheen zijn vijfdelige chapbook Paviljoen van het tijdelijke geluk bij Wintertuin Uitgeverij. Laurens zit in BOYBAND, de literaire boyband. Hij is tevens programmamaker. Daarnaast was hij jarenlang begeleider van Literatuurnest Utrecht en hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Laurens zit in het talentontwikkeltraject van Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen.)