The World Of A Bookworm Blog
Online lezers en boekbloggers stellen zich voor op de Notulen
Regelmatig verschijnen rapporten over hoe treurig het gesteld is met de lezende jeugd. Toch is er al een tijdlang een massale beweging van jongeren en jongvolwassenen die niet uit de boekhandels weg te slaan is. Via BookTok, Instagram, BookTube en blogs wordt de liefde voor lezen volop gedeeld. In deze reeks stellen een aantal van online lezers en boekbloggers zich aan jullie voor. Literatuurstudente Elke (The World Of A Bookworm Blog) bijt het spits af en geeft ons een kijkje in haar lees- en blogcarrière, haar favoriete titels, het contact met bookbuddy’s en welke kansen haar blog haar al hebben opgeleverd. Met als afsluiter een leestip!
Ik ben Elke en ik ben een lezer. Wanneer er vroeger iemand naar mijn hobbies vroeg, kroop het schaamrood op mijn wangen. Liefst van al zakte ik door de grond. Maar die tijd is voorbij. Vandaag verkondig ik met veel trots dat mijn hobby’s boeken kopen en boeken lezen zijn – ja, dat zijn twee hobby’s. Mijn boekenkasten regelmatig eens herinrichten, dan eens alfabetisch of per genre, dan weer eens op kleur, is daar een onlosmakelijk gevolg van. Die stapels boeken in mijn kamer, ook…
Van Bajka tot Bo, van Shelley tot Jędrowski
Mijn tienjarige zelf verslond De Bajka-reeks van Leander Hanssen van voor naar achter en van achter naar voor. Ik was snel de kinderboeken ontgroeid en als jonge tiener legde ik Randy Susan Meyers’ Vleugellam en Tatiana de Rosnay’s Haar naam was Sarah op mijn nachtkastje. Maar de magere jaren volgden en tussen mijn veertiende en achttiende las ik weinig tot geen boeken. Boeken lezen was ‘niet cool’ en voor mijn gevoel keek iedereen me vreemd aan wanneer ik toch eens een boek vasthad. Daarnaast kon ik simpelweg geen boeken meer vinden die me konden boeien. Rainer Merkels Bo, het eerste boek dat ik na lange tijd wél graag las, bracht daar verandering in. Ik besloot toen dat een drukke examenperiode het ideale moment zou zijn om mijn hervonden liefde te delen en een duik in de blogcommunity te nemen (studieontwijkend gedrag zal er iets mee te maken hebben gehad). Bijna op de dag zes jaar later bestaat mijn blog nog steeds en is die zelfs uitgebreid met een bookstagram, @theworldofabookwormblog. Een bookstagram is een Instagramaccount dat focust op alles wat met boeken en lezen te maken heeft. Hier post ik, vanwege de internationale community, vooral in het Engels. Op mijn blog plaats ik recensies in zowel het Nederlands als het Engels, afhankelijk van de taal van het boek dat ik bespreek.
Tegenwoordig lees ik vooral in het Engels, met als enkele lievelingsboeken The Bell Jar van Sylvia Plath, My Year of Rest and Relaxation van Ottessa Moshfegh en Maria Dahvana Headleys Beowulf. Mijn voorkeur voor Engelstalige boeken kan je misschien steken op mijn studie: als student Engelse Taal- en Letterkunde word ik voortdurend ondergedompeld in een bad van Engelse en Engelstalige literatuur. Daar leerde ik bijvoorbeeld Frankenstein van Mary Shelley kennen, een boek dat ik nu met trots tot mijn favoriete klassieker kan benoemen.
Boeken kopen is een hobby zoals boeken lezen dat is. De leukste boeken die ik ooit kocht, waren onverwachte vondsten waar ik nooit eerder van gehoord had. Boeken die je toevallig tegenkomt tijdens een bezoekje aan de boekhandel waarbij je gezworen had met lege handen buiten te komen. (Wie is daar al in geslaagd? Ik niet!) Phillippe Claudels Dog Island is één van die onverwachte vondsten. Ik kwam het tegen in mijn lievelingsboekhandel in Antwerpen, Luddites. Een andere favoriet, Swimming in the Dark van Tomasz Jędrowski, was dan weer een tip vanuit de bookstagram-community. Veel van die favorieten verschijnen op mijn blog in de vorm van een recensie. En ook op mijn bookstagram staan ze regelmatig te pronken.
©www.instagram.com/theworldofabookwormblog/
Van buddy read tot read-a-thon, van Trinidad tot India
De online community van boekenliefhebbers is divers, open en vooral heel gezellig. We ontvangen iedereen met open armen en proberen met z’n allen te genieten van ons gezellige plekje op het internet. Zelf begeef ik me vooral in de internationale bookstagramcommunity, maar de Nederlandstalige community is net zo leuk! We wisselen boekentips uit, doen ‘buddy reads’ (waarbij je met een zelfgekozen buddy hetzelfde boek leest en bespreekt), of organiseren een read-a-thon (waarbij je bijvoorbeeld 24 uur alleen maar leest). Challenges komen ook vaak voorbij. We dagen onszelf en onze medeboekenliefhebbers graag uit om bijvoorbeeld binnen een specifiek genre of onderwerp te lezen. Zo heb ik mezelf uitgedaagd om boeken van alle landen en/of bevolkingsgroepen ter wereld te lezen – van Trinidad tot India. Mijn vorderingen kan je volgen in mijn blogpost ‘Around the World in Books’.
In het begin voelde ik altijd enorm veel druk om ‘op tijd’ te posten, maar ik heb dat heel bewust van me af moeten zetten. In een drukke periode post ik dus eens minder, terwijl ik in rustige periodes veel meer schrijf en vooruit werk aan blogposts.
Mijn blog en bookstagram hebben me al heel leuke kansen opgeleverd. Enkele jaren geleden mocht ik Catherine Doyle, auteur van de Stormwachter-serie, interviewen op de Antwerpse Boekenbeurs. De uitgeverij contacteerde me met de vraag of ik interesse had en voor ik het goed en wel besefte, stond ik haar te interviewen. Als blogger en bookstagrammer komen er ook wel eens recensie-exemplaren op mijn pad. Die zijn voornamelijk Nederlandstalig en vaak komt de auteur dan ook uit Nederland of Vlaanderen. Die boeken krijg ik toegestuurd van de uitgeverij en in ruil daarvoor plaats ik een eerlijke recensie of leeservaring op mijn blog en enkele posts op bookstagram. Daarbij geef ik altijd duidelijk aan dat ik het boek heb mogen ontvangen van een uitgeverij.
Boekentip
Een van mijn lievelingsrecensie-exemplaren van het afgelopen jaar is Hier komen wij vandaan, het debuut van Leonieke Baerwaldt. Dat debuut kun je ongetwijfeld bijzonder noemen. Met Hier komen wij vandaan geeft Baerwaldt de klassieke sprookjes van Hans Christian Andersen en de gebroeders Grimm een hedendaagse thuis. De kleine zeemeermin bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met een harde werkelijkheid waarin twee geliefden samen een huis bouwen, een fabrieksarbeider een tropische-vissenwinkel wil beginnen, en een moeder en dochter van plek naar plek zwerven. Een aanrader!
—
Nieuwsgierig geworden naar The World Of A Bookworm Blog? Lees Elkes blog of volg haar op Instagram. Of neem een kijkje op een van de boekblogs die ze zelf graag leest:
Ben of ken jij een bijzondere boekblogger of bookstagrammer die we beslist moeten volgen? Laat het ons weten in de reacties!